İktisat bölümü öğrencilerinin tercih ağına dayalı olarak üniversitelerin konumlanması (Business & Management Studies: An International Journal, 2021)
Araştırma, hizmet alan paydaşların algılarına dayalı olarak üniversitelerin, üniversite öğrencilerinin tercihlerine göre konumlandırılmasını belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada 2019 yılında Türkiye'deki üniversitelerde İktisat Bölümü'ne yerleştirilen tüm öğrencilerin YKS tercih listelerinde yer alan her üniversite için tercih sayıları tamsayım yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Veriler, "Yüksek Öğretim Program Atlası" aracılığıyla her üniversitenin tercih sayfalarından ayrı olarak toplanmıştır. Çalışmada Gephi programı ile “Modülerite Tabanlı Topluluk Analizi” uygulanmıştır. Araştırmada İktisat bölümü açısından en önemli konumda bulunan üniversiteler belirlenmiştir. Tercih ağında kümelerin genel olarak İstanbul çevresi, İzmir çevresi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde fiziksel yakınlık temel alınarak oluştuğu saptanmıştır. Çalışma ayrıca öğrenci tercihlerinde üniversitelerin konumlanmasında, coğrafi nedenler dışında üniversitelerin araştırma potansiyeli gibi farklı kriterlerin de etkili olabileceğini göstermiştir. Verilerin elde edilmesi ve kullanılan teknik açısından literatürde benzer bir araştırmaya rastlanmadığından, çalışmanın bu alanda yapılacak çalışmalara katkı sağlaması beklenmektedir.