TÜKETİCİ YENİLİKÇİLİĞİ, ALGILANAN RİSK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN SATIN ALMA DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİSİ (Business & Management Studies: An International Journal, 2020)
Pazar yapısı ve müşteri beklentilerinin hızlı bir değişim içerisinde olduğu mevcut rekabet ortamında, tüketicilerin satın alma kararları ve davranışlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi pazarlama değer sistemi içerisinde çok önemli bir role sahiptir. Satın alma kararlarının belirleyicileri arasında tüketici algıları ile birlikte ürünlerin yayılmasında ve benimsenmesinde önemli bir rol oynayan tüketici yenilikçiliği yer almaktadır. Tüketici yenilikçiliği bileşenlerinin etkisiyle satın alma davranışları şekillenmekte ve gerçekleşmektedir. Nitekim, yenilikçi tüketiciler yenilikleri yakından takip etme ve daha kolay ve hızlı benimseme eğilimindedirler. Bununla birlikte her bir pazarda ve tüketici algısında meydana gelebilecek risk algısı ile birlikte mevcut pazarlarda yeni bir dönüşüm yaşanmaktadır. Dolayısıyla bu süreçte tüketici yenilikçiliğinin, algılanan riskin ve satın alma davranışlarının belirlenmesinde kişilik özellikleri de önemli bir faktör olarak değerlendirilebilmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada kişilik özellikleri, tüketici yenilikçiliği, algılanan risk ve satın alma ilişkileri anket yöntemi aracılığı ile incelenmiştir. Uygulama Konya Merkez’de ikamet eden tüketiciler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında altı temel hipotez kurulmuş olup değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenebilmesi amacı ile öncelikle korelasyon analizi yürütülmüştür. Korelasyon analizi doğrultusunda her bir parametre arasında pozitif ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte araştırma hipotezlerinin doğruluğunun test edilmesi amacı ile gerçekleştirilen basit doğrusal regresyon analizi sonuçlarına göre tüketici yenilikçiliği ve kişilik özelliklerinin algılanan risk üzerinde; kişilik özelliklerinin tüketici yenilikçiliği üzerinde; tüketici yenilikçiliğinin, algılanan riskin ve kişilik özelliklerinin ise satın alma davranışı üzerinde pozitif etkisi olduğu tespit edilmiştir.