ÇANAKKALE İLİNDE VERGİ MÜKELLEFLERİNİN E-DEVLET SİSTEMİ KULLANIMINDA E-GÜVENLİK ALGISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER (Business & Management Studies: An International Journal, 2020)
Bu makale Çanakkale’de e-devlet sistemi kullanımında e-güvenlik algısını etkileyen faktörleri Sıralı Probit modeli ile araştırmaktadır. Çalışmada; Çanakkale’de e-devlet sistemine adapte olmayı etkileyen demografik faktörlerden kişinin cinsiyetinin ve yaşının, kamu kurumlarının internet web sitelerine duyulan güven üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Hiç evlenmemiş olanlarda, evlilere göre kamu kurumlarının internet web sitelerine duyulan güven daha yüksektir. Eğitim düzeyi açısından bakıldığında, ilkokul ve ortaokul mezunları ile lise ve dengi okul mezunlarının üniversite mezunlarına göre kamu kurumlarının internet web sitelerine duyduğu güven daha azdır. Lisansüstü eğitim alanların ise, üniversite mezunlarına kıyasla bu konuda duyduğu güven daha fazladır. E-devletin gelişmesiyle devletin daha şeffaf olacağını düşünenlerde güven daha fazladır. Gelir durumuna göre ise, 5001 TL ve üzerinde kazanan kişilerin genel olarak en olumlu bakan grup oldukları anlaşılmaktadır. E-devlet hizmetlerinin kullanımını öneren farkındalık kampanyaları düzenleyerek 18-40 yaş arasındaki vatandaşların sistemi yaygın kullanımını sağlamaya odaklanmak, bazı kamu hizmetlerinin sadece e-devlet üzerinden yürütülmesini zorunlu hale getirmek hiç kuşkusuz sistemin kullanımını önemli ölçüde artıracaktır.