TÜRKİYE’DE ULUSLARARASI GÖÇ VE YEREL YÖNETİMLER (Business & Management Studies: An International Journal, 2020)
Küresel ve ulusal düzeydeki yerel yönetimler, uluslararası göçün bir sonucu olarak nüfusun artması nedeniyle yerel hizmetlerin sunulmasında güçlüklerle karşılaşmaktadır. Bu bağlamda, yerel yönetimler vatandaşlar için en yakın idari birimlerdir ve göçmenlerin gelişiyle yerel hizmetlere olan talep artmıştır. Çalışmada, ilk olarak göç, uluslararası göç, göç yönetimi ve göçmen kavramları açıklanmıştır. İkinci olarak, yerel yönetimlerin göç konusunda rolü uluslararası ve ulusal düzeyde değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, yerel yönetimlerin göçle ilgili rolü, döküman analizi yöntemi kullanılarak araştırılmıştır ve Türkiye’de göçle ilgili çalıştay Raporları, Türkiye Büyük Millet Meclisi ‘Göç ve Uyum Raporu’ (2018) ve 2015'ten 2020 yılına kadar hazırlanmış olan Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planları (3RP)’nın Türkiye ile ilgili ülke bölümleri gibi önemli belgeler incelenmiştir. Çalışmada hedef, yerel yönetimlerin göç konusundaki rolünü, yerel yönetimlerin bu konudaki temel sorun alanlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini incelemektir. Çalışmanın son bölümünde, yerel yönetimler için uluslararası göç konusunda bazı önerilerde bulunulmuştur.