TÜRKİYE’DE BİREYLERİN MADDİ YOKSUNLUK DURUMLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN MODELLENMESİ (Business & Management Studies: An International Journal, 2020)
Bu çalışmanın amacı, çok değişkenli probit regresyon modeli ile Türkiye’de yaşayan bireylerin maddi yoksunluk durumlarını etkileyen sosyo-demografik ve ekonomik faktörleri tespit etmektir. Bu çalışmada, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2017 ve 2018 yıllarında yapılan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın mikro veri seti kullanılmıştır. Analiz sonucuna göre, bağımlı değişkenler arasında pozitif ilişki vardır ve hepsi eşanlı olarak tek bir modelde ele alınabilir. Model sonuçlarına göre anket yılı, medeni durum, eğitim durumu, sağlık durumu, kronik hastalık, meslek, gelir düzeyi değişkenlerinin maddi yoksunluk durumunda etkili değişkenler olduğu tespit edilmiştir. Gelir düzeyi ve eğitim seviyesi arttıkça bireylerin maddi yoksunluğu azalmaktadır. Hiç evlenmemiş bireylerin de daha az maddi yoksunluk yaşadığı tespit edilmiştir.  Bu çalışmada özellikle, eğitim ve gelir düzeyi düşük olan, sağlık durumu kötü olan, evli olan ve çalışmayan bireylerin daha çok maddi yoksunluk yaşadığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar maddi yoksunluk durumunun önlenmesinde politika ve programların oluşturulması için bilgi kaynağı olabilmesi açısından önemlidir.