YAZI TİPİ, YAZI KARAKTERİ VE YAZI RENGİNİN MARKA CİNSİYET ALGILAMASINA ETKİSİ (Business & Management Studies: An International Journal, 2020)
Marka cinsiyeti konusunu ele alan bu çalışma, yazı tipi, yazı karakteri ve yazı renginin cinsiyet algısına etkisini inceleyen Türkiye’deki öncü çalışmalardan biri olması bakımından önem taşımaktadır. Marka cinsiyeti, uygulamada markaların hedef pazarını etkileyebilmede ve bazı zamanlar karşı cinsiyetteki tüketicileri de hedef pazarı haline getirmede önemli bir rol oynamaktadır. Araştırma, nitel veri toplama yöntemlerinden biri olan mülakat yöntemine göre amaçlı örneklemeye göre seçilmiş 14 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Marka isimlerinin cinsiyet algılamasında yazı tipi, yazı karakteri ve yazı renginin etkisi olup olmadığını araştıran bu çalışma sonucunda, farklı yazı tiplerinin ve yazı karakterlerinin markaların maskülen ya da feminen algılanmasında etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Marka isminin hangi yazı tipi ve hangi karakterle yazıldığı, o markanın cinsiyet algılamasını etkileyebilmektedir. Bu çalışma sonucunda ‘Impact’, ‘Stencil’ ve ‘Showcard Gothic’ yazı tiplerinin maskülen algılandığı, ‘Kristen ITC’, ‘Brush Script’ ve ‘Lucida Handwriting’ yazı tiplerinin ise feminen algılandığı belirlenmiştir. Ayrıca bu yazı tipleriyle beraber bold, italik ve bold italik gibi yazı karakterleri marka isminin cinsiyet algısına etki etmekte ve ayırt edici bir faktör olarak yazı tiplerinin algılanan cinsiyetini değiştirebilmektedir. Bu çalışma ile birlikte mavi rengin baskın şekilde maskülen, pembe rengin ise feminen algılandığı ortaya çıkmıştır. Mavi veya pembe renkle yazılan marka isimleri markaların cinsiyetleri hakkında otomatik olarak kullanıcılara sinyal vermektedir.