(untitled) (Business & Management Studies: An International Journal, 2023)
Sağlık harcamaları içinde ilaç harcamalarının önemli bir yer tutması, hekimin tedavide kilit durumda esas belirleyici olması ilaç firmaları ve sağlık politika yapıcılarının hekimlere olan ilgisini artırmaktadır. Dünyada antibiyotiklerin %10’u diş hekimleri tarafından yazılmaktadır. Bu durum ilaç firmalarının diş hekimlerine yönelik pazarlama faaliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Bu çalışma diş hekimlerinin ilaç reçetelemesine etki eden bilgi düzeylerine ilişkin faktörleri tanımlamaktadır. Diş hekimlerinin reçeteleme davranışlarının araştırılmasına yönelik olarak yapılmış orijinal bir çalışmadır. Araştırma Sivas ilinde diş hekimlerine kolayda örnekleme yöntemi ile örneklem hesaplanarak 152 anket uygulaması yapılmış uygun olan 145 anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler demografik özelliklere göre farklılık analizleri hipotezlerinin sınanmasında parametrik testler kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlarda diş hekimlerinin reçeteleme davranışında klinik etkinlik, güvenlik, hasta uyumu, promosyon malzemeleri, kongre destekleri, tıbbi tanıtım temsilcisi ziyaret sıklığı, ilaç isminin etken madde benzerliği gibi faktörlerden etkilendiği, elde edilen sonuçların literatür ile uyumlu olduğu belirtilebilir.