(untitled) (Business & Management Studies: An International Journal, 2022)
İnternet kullanımı dünya genelinde giderek yaygınlaşmakta ve kullanıcı sayısı hızla artmaktadır. Bu durum, çevrimiçi işletmeler için yeni iş fırsatlarını beraberinde getirmektedir. Çevrimiçi işletmeler için yüksek müşteri memnuniyeti rekabet avantajına karşılık gelir. Bu nedenle kurumsal web siteleri aracılığıyla sunulan hizmetlere yönelik tüketici beklentilerinin anlaşılması ve web sitelerinin kalitesinin müşteri gözüyle değerlendirilmesi hayati önem taşımaktadır. Araştırmanın temel amacı, Türkiye’deki Kapadokya otellerinin web sitelerini değerlendirmek ve derecelendirmektir. Bu otellerin web sitesi kalitesini değerlendirmek için Sezgisel Bulanık EDAS (IF EDAS) yaklaşımını içeren bir çözüm önerisi geliştirilmiştir. Önerilen IF EDAS modelinin tutarlılığını değerlendirmek adına duyarlılık analizi de gerçekleştirilmiştir. Otel web sitesi kalitesinin değerlendiriminde en önemli kriterlerin güvenlik, gizlilik ve otel tesis bilgileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bulgulara göre web sitesi kalitesi açısından ilk üç otel Kapadokya Hill Hotel & Spa, Exedra Hotel Cappadocia ve Anatolian House’dur. Çalışmanın hem otel web sitesi kalite değerlendirimi ile ilgilenen araştırmacılara, hem de Kapadokya gezisi planlayan tatilcilere faydalı olacağı düşünülmektedir.