(untitled) (Business & Management Studies: An International Journal, 2021)
Dinamik yapısı, teknolojinin hızlı değişimi, eğitimsiz çalışanlar, çalışma şartlarının zorluğu, iş kazası sayısının fazla olması ve kazaların ağır sonuçlarından dolayı inşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği (İSG) uygulamaları çok fazla önem taşımaktadır. İnşaat sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği önlemleri beraberinde ek maliyetler getirmektedir. İSG tedbirlerini almak için bir maliyete katlanmak zorunda kalan işverenler, iş kazası ve meslek hastalıkları sonrasında katlanacakları maliyetleri düşünmeksizin İSG maliyetlerini gereksiz görebilmektedirler. Bu çalışmanın amacı, inşaat sektöründe İSG konusunda katlanılan maliyetlerin, kayıp günlü iş kazaları üzerinde bir etkisinin olup olmadığı ve kayıp iş günlü kaza sayısını azaltmak için, İSG ile ilgili bütçelerin optimal maliyetlerini hesaplamaktır.Bunun için, inşaat sektöründe İSG maliyetleri; yangın, iş ekipmanları, elektrik, sağlık, kişisel koruyucu donanımlar, genel ekipmanlar, eğitim ile iş sağlığı ve güvenliği hizmet maliyetleri olarak sekiz başlıkta toplanmıştır. Bu araştırma, Türkiye’nin İstanbul ilinde bulunan 2013’te başlayan ve 2017’de tamamlanan, 220.000 m2-500.000 m2 kapalı alanı olan 15 bina inşaatı projesinde İSG mevzuatının zorunlu kıldığı 8 İSG kriteri için belirlenen standart birim maliyetler ile 5 yıl boyunca projelerin katlanmış olduğu fiili birim maliyetler ve kaza ağırlık oranlarından yararlanılmıştır. Araştırma 1 Ocak 2020’den önce yapıldığından etik kurul izin belgesi gerekliliği bulunmamaktadır. Çalışmanın sonuçlarına göre; İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, yangın ve eğitim maliyetleri arttıkça, kaza ağırlık oranının azaldığı görülmüştür. Diğer değişkenlerin kaza ağırlık oranı üzerindeki etkileri, istatistiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. Bu sonuçlardan hareketle; projelerinde kaza ağırlık oranını azaltmak isteyen inşaat firmalarının; iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, yangın ve eğitim kriterlerine daha fazla önem vermeleri gerekmektedir.