(untitled) (Business & Management Studies: An International Journal, 2021)
İşsizlik sorunu uzun yıllardır tüm ekonomileri ilgilendiren önemli bir sorun olmuştur. Bu sorunun en çok etkilediği kesim ise sosyal ve psikolojik nedenlerden dolayı genç nüfus olmuştur. Genç işsizliği gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin sadece ekonomik anlamda değil aynı zamanda sosyal boyutta bir sorundur. Ülkeler hem genel işsizlik hem de genç işsizlik sorununu çözmek ve toplum refahını artırmak için sürekli politika geliştirmek zorunda kalmaktadır. Bu çalışmada ekonomik büyüme, ekonomik küreselleşme, işgücü özgürlüğü, ücret düzeyi ve sabit sermaye oluşumunun genç işsizliği üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Analizde OECD üyesi 35 ülkenin 2005-2018 dönemine ait verileri kullanılmıştır. Yöntem olarak dinamik panel veri yöntemi kapsamında genelleştirilmiş momentler metodu (GMM) tahmincisinden yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre ekonomik büyüme, ekonomik küreselleşme ve sabit sermaye oluşumunun genç işsizliğini negatif yönlü etkilediği tespit edilmiştir.