(untitled) (Business & Management Studies: An International Journal, 2020)
Son zamanlarda kentsel alanlar, geleneksel dağıtım ağlarının olumsuz dışsallıklarından kaynaklanan zorluklarla karşı karşıyadır. Özellikle kent paydaşları, operasyonlardaki verimsiz yük faktörleri, yollardaki trafik hacmi ve gürültü kirliliği gibi sorunlardan giderek daha fazla zarar görmektedir. Bu sorunların üstesinden gelmek için, konsolidasyon stratejisiyle entegre olan modern kent dağıtım modelleri tatmin edici çözümler sağlama potansiyeline sahiptir. Kent paydaşlarının beklentileriyle uyumlu olarak, konsolidasyon-dağıtım şema alternatifleri hem ekonomik, sosyal ve çevresel konularda iyileştirmeler sağlayabilir. Bu çalışma özellikle, her kent paydaşına kazan-kazan çözümleri sağlayan konsolidasyon-dağıtım şemalarının tipolojisi üzerinden kent dağıtım alternatiflerinin ön değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Çalışma, farklı kent paydaşlarının hedeflerini ve bir dizi kent dağıtım alternatifini kapsamlı bir şekilde değerlendirmek için yeni bir yaklaşım olarak Çoklu Aktör Çoklu Kriter Analizini (MAMCA) benimsemektedir. Çalışma sonuçları, mikro konsolidasyon merkezi tesislerinin, kentsel konsolidasyon merkezi ve mobil depo dağıtım alternatifleri arasında kent paydaşlarının beklentilerine cevap verebilme açısından daha uygun olabileceğini vurgulamaktadır. Son olarak bu konuyla ilgili gelecekteki araştırmalar, dağıtım alternatiflerini sektörel temelde ve B2B ve B2C gibi pazarlama türleri açısından değerlendirmeye odaklanabilir.