(untitled) (Business & Management Studies: An International Journal, 2020)
Bu araştırmanın temel amacı, otel işletmelerindeki çalışanlarda çevresel bağlılığın çevresel sorumluluk davranışına etkisinde cinsiyetin moderatör rolünü ortaya koymaktır. Araştırmada tarama yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2019 yılı Eylül-Ekim ayları arasında Antalya bölgesinde bulunan beş yıldızlı otel işletmelerindeki 397 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniği tercih edilmiştir. Araştırma sonucu elde edilen veriler istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Bu analizler frekans dağılımı, güvenilirlik analizi, faktör analizi ve regresyon analizidir. Regresyon analizi sonucunda, otel işletmelerinde çalışanların çevresel bağlılık düzeylerinin çevresel sorumluluk davranışı üzerinde pozitif yönlü orta derecede bir etkisinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca çalışanlarda çevresel bağlılığın çevresel sorumluluk davranışına etkisinde cinsiyetin moderatör role sahip olduğu tespit edilmiştir.