(untitled) (Business & Management Studies: An International Journal, 2020)
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin rekabetin yoğun olduğu uluslararası pazarlarda tutundurma faaliyetlerine entegrasyonu, işletmelere marka ve maliyet bazında büyük avantajlar sağlayabilir. Bu bakış açısından hareketle bu çalışmanın amacı; (i) BİT’in tutundurma faaliyetlerinde kullanılmasının marka avantajı ve maliyet avantajı üzerindeki etkisini ve (ii) marka avantajı ve maliyet avantajının ihracat performansı üzerindeki etkisini ampirik olarak incelemektir. Türkiye’den 188 ihracatçı firmadan yapılandırılmış anket yardımıyla toplanan veriler SmartPLS 3.0 yazılımı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan tutundurma faaliyetlerinin marka avantajı ve düşük maliyet avantajı üzerinde güçlü ve olumlu bir etkiye sahip olduğunu, ancak ihracat performansı üzerinde doğrudan önemli bir etkisinin olmadığını ortaya koymaktadır. Sonuçlar ayrıca marka avantajının ve düşük maliyet avantajının ihracat performansını önemli ölçüde etkilediğini ortaya koymuştur.