(untitled) (Business & Management Studies: An International Journal, 2020)
Başarılı turizm yönetimi ve destinasyon pazarlaması için bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde iç ve dış turizme yönelik reklam ve tanıtım çalışmaları yapılmaktadır. Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen tanıtım faaliyetleri kapsamında, kültür ve tarih, sanat, deniz, kum, güneş, gastronomi, spor ve macera, kongre, sağlık, aile ve çocuk, balayı, lüks, eğlence, alışveriş, kış ve doğa başlıkları materyaller, bültenler ve reklam kampanyaları kapsamında kullanılmaktadır. Bu tanıtım faaliyetleri içinde doğrudan veya dolaylı olarak gastronomik unsurlardan da yararlanılmaktadır. Markalaşma sürecinde turizm alanında yapılan tanıtıcı faaliyetlerde Türkiye’de 2014 yılından itibaren tanıtım bültenleri yayımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, uluslararası düzeyde turizm tanıtım faaliyetlerinde kullanılan gastronomik öğelerin tanıtım bültenleri içindeki yerinin incelenmesidir. Bu doğrultuda araştırmada Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2014-2018 yılları arasında yayımlanan 18 tanıtım bülteni incelenmiştir. Bültenlerin ilk sayısı 2014 yılında yayımlanmış, 2018 yılının Ekim ayına kadar da düzenli aralıklarla yayımlanmaya devam etmiştir. Bazı dönemlerde özel eklere de yer verilmiştir. 2019 ve 2020 yıllarına ait tanıtım bültenleri ulaşılamadığı için araştırmaya dahil edilmemiştir. Tanıtım bültenleri doküman incelemesi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, bültenlerin büyük bir bölümünde konu başlıklarında gastronomik ögelere yer verildiği görülmüştür. Türk mutfak kültürünün tanıtımında en çok tercih edilen tanıtım faaliyetinin yurt dışında düzenlenen fuarlar ve festivaller takiben yerli ve yabancı şefler ile düzenlenen yemek programlarının olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Antep Baklavası ve Türk Kahvesi’nin de tanıtımda en sık kullanılan ürünler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.