(untitled) (Business & Management Studies: An International Journal, 2020)
Bu çalışma borsada işlem görmekte olan MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş.’nin (MLP Care) finansal tablolarının retrospektif olarak analizini yaparak, mevcut finansal performansını değerlendirmeyi ve literatüre katkı sağlayarak farklı finansal analiz yöntemlerini bir arada görebilmeyi amaçlayan betimleyici bir araştırmadır. Çalışma, ilgili işletmenin 2016, 2017 ve 2018 yılı bilanço ve gelir tabloları ele alınarak yürütülmüştür. İşletmenin ilgili yıllara ait finansal tabloları karşılaştırmalı (yatay) analiz, yüzde yöntemi (dikey) ile analiz ve trend analizi ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde M.S. Office Excel programı kullanılmıştır. Yapılan finansal analizler sonucu; işletmenin kendisini yüksek oranda yabancı kaynaklarla finanse etmekte olduğu görülmüştür. Aşırı borçlanmayla birlikte özellikle 2018 yılında karşılaştığı finansman giderleri işletmenin zarara girmesinin temel etkeni olarak görülmektedir. Bu etkenlerden dolayı finansal açıdan zorluklarla karşı karşıyadır. Bu durumu önlemek için özellikle borçlanma finansman giderleri ve kur farklarını azaltmaya yönelik politikalar gibi gider kalemlerini azaltacak önlemler belirlemesi önerilebilir.