(untitled) (Business & Management Studies: An International Journal, 2020)
Muhasebe bilirkişiliği, mahkemelere mali konularda destek hizmetleri sağlayan ve uyuşmazlıkların çözümünde önemli rol oynayan mesleki faaliyetlerden biridir. Günümüzde görülen çeşitli davalarda muhasebe bilirkişilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda çalışmada önce bilirkişilik ve muhasebe bilirkişiliği üzerinde teorik olarak durulmuş, sonrasında işçi alacakları hesaplamalarını içeren bir uygulamaya yer verilmiştir. Çalışmanın amacı, işçi alacaklarının hesaplanmasında göz önünde bulundurulacak hususların belirlenmesi ve bu konuda hazırlanacak bilirkişi raporlarına yön verebilecek genel bir çerçevenin oluşturulmasıdır. Çalışmanın sonucuna göre iş mahkemelerinde hesap bilirkişiliği kapsamında yapılan hesaplamalarda maddi hukuk kadar alışılagelmiş uygulamaların da önemli olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bilirkişi tarafından göz önünde bulundurulan etkenlere bağlı olarak hesap tutarlarının oldukça farklılık gösterdiği ve işçi alacaklarının hesaplanmasında diğer dava türlerine nazaran daha komplike bir durum söz konusu olduğu tespit edilmiştir.