(untitled) (Business & Management Studies: An International Journal, 2020)
Bu çalışmada Türkiye’nin Kredi Temerrüt Swap (CDS) primleri ile Dolar ve EURO kurları arasındaki ilişkinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Söz konusu ilişkinin ölçülebilmesi [03.01.2005-31.12.2019] dönemi için zaman serileri analizleri ile incelenmiştir. İlk aşamada durağanlık testleri için Augmented Dickey-Fuller (ADF) ve Phillips-Perron (PP) testleri uygulanmıştır. Daha sonra uzun dönem ilişkilerin belirlenmesi için Johansen eşbütünleşme analizi kullanılmıştır. Kısa dönem ilişkilerin belirlenmesinde vector error correction model kullanılmış, nedensellik yönlerinin belirlenmesi için Granger nedensellik testi analiz edilmiştir. Bağımlı değişken olarak CDS, bağımsız değişken olarak Dolar ve EURO kurları alınmıştır. Çalışmanın sonucunda, Dolar kuru ve EURO kuru değişkenlerinin CDS ile uzun dönemli ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Dolar kuru %1 arttığında CDS %38.8 artmakta, EURO kuru %1 arttığında CDS %24.2 artmaktadır. Katsayı değerlerine bakıldığında, Dolar kurunun CDS üzerindeki etkisi EURO kuruna göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca değişkenler arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir.